Netanjahu és a rendőrség szópárbaja

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Politika

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a rendőrség példátlanul nyíltan összecsapott a hétvégén a médiában a kormányfő elleni nyomozással összefüggő “szivárogtatáscunami” miatt.

Roni Alsheich országos rendőrfőnök

A miniszterelnöki hivatal azzal vádolta meg szombat este a rendőrséget, hogy egy új, külsős tanácsadó pályázat nélküli alkalmazása óta valósággal “cunamivá” dagadt a Netanjahu elleni nyomozásról kiszivárgó híráradat.

A kormányfői vélemény szerint ismét médiakampányt folytatnak ellene, és újabban nem tartják be Roni Alsheich rendőrfőkapitány hivatalba lépésekor tett ígéreteit, miszerint nem jutnak ki információk a nyomozásokról, és a rendőrség nem adja át vádirat elkészítésének ajánlásával a nyomozati anyagokat az ügyészségnek.

A miniszterelnöki médiaoffenzívának az volt a közvetlen előzménye, hogy a legnézettebb, kettes kereskedelmi tévécsatorna bejelentette a kormányfő elleni nyomozás folytatását, és hogy várhatóan újabb kihallgatások lesznek a közeljövőben.

A rendőrség szokatlanul kemény hangon utasította vissza szombat éjjel a kormányfő vádjait. A Jediót Ahronót honlapjának tudósítása szerint a rendőrség közölte: nem fognak lefékezni olyan alaptalan támadások miatt, amelyek célja a rendőrség munkájának akadályozása, és a jogállamiság aláásása.

“Ami a művészek, az újságírók és a bírók elleni rohammal kezdődött, ma a rendőrség ellen folyik. Uszít, és saját személyes politikai érdekében megosztja a nemzet egységét, és kárt okoz a jog és a kormányzás jelképének”- vélekedett a kormányfő lépéséről Jichák Hercog, a parlamenti ellenzék vezére.

“Netanjahu pánikba esett és a nyomozókat támadja, akik bátran és becsületesen kutatnak”- írta Ehud Barak volt munkapárti miniszterelnök a Twitteren, és felszólította Aviháj Mandelblit legfőbb ügyészt, hogy védje meg a rendőrséget a támadástól.

David Bitan, a koalíció elnöke viszont megvédte a kormányfőt, akinek szerinte joga van az  önvédelemre a rendőrséggel szemben, mert véleménye szerint is komoly gonddá vált a kiszivárogtatás.

Izraelben számos Netanjahuval kapcsolatba hozható ügyben nyomoz hónapok óta a rendőrség. Az 1000-es akta a nagy értékben elfogadott ajándékokat, a 2000-es akta a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-kiadójával folytatott esetleges médiabefolyásolási üzleti alkut, a 3000-es akta a katonai beszerzéseket, a “tengeralattjáró-ügyet”, a 4000-es számú akta pedig a Bezek telekommunikációs cég és a média ügyeiért felelős minisztérium közötti összefonódást, a céget vezető oligarcha jogosulatlan előnyhöz juttatását tartalmazza.

A 3000-es és a 4000-es számmal jelölt ügyekben a rendőrség jelenleg nem vádolja az izraeli miniszterelnököt, és még tanúként sem hallgatták ki, noha az izraeli média szerint ez utóbbi hamarosan megtörténhet. Az első két ügyben már többször eskü alatt hallgatták ki a kormányfőt a nyomozók.

[popup][/popup]