Nagyszabású EU-felmérés az antiszemitizmusról 2018-ban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Európai Unióban élő zsidók ellen irányuló diszkrimináció és gyűlölet-bűncselekmények a témája annak a vizsgálatnak, amely 13 uniós országra terjed majd ki. 

Berlin: palesztin tüntetők izraeli zászlót égetnek Donald Trump bejelentése után

A kutatást az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA) kezdeményezte és 2018-ban végzik majd el.

„Az antiszemitizmus súlyos aggodalomra ad okot Európa szerte, annak ellenére, hogy ismételt erőfeszítések történtek az ősi előítéletek megszüntetésére” – így Michael O’Flaherty, a FRA igazgatója.

„Az új FRA felmérés egyedi lehetőséget nyújt az európai zsidóság számára, hogy az antiszemitizmussal kapcsolatos tapasztalataikat megosszák hazájuk, az EU, az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezető politikusaival és politikai tanácsadóival” – jelentette ki  Dr. Jonathan Boyd, az Egyesült Királyságban működő Institute for Jewish Policy Research (JPR) ügyvezető igazgatója. Az intézet független kutatóközpont, az európai zsidóság vizsgálatára szakosodott cég.

Ez lesz a második FRA által koordinált vizsgálat a zsidókat ért hátrányos megkülönböztetésről és az ellenük elkövetett gyűlölet-bűncselekményekről. A 2012. évi volt az eddigi legnagyobb, hasonló közvélemény-kutatás, amely kilenc országra (Belgium, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Románia, Svédország, Egyesült Királyság) terjedt ki. A 2013-ban közzétett eredményeknek komoly hatása volt: elsősorban az EU Igazságügyi és Belügyi Tanácsa fogalmazott meg ajánlásokat arról, hogyan lehet küzdeni a gyűlölet-bűncselekmények ellen az EU-ban. Ugyancsak fontos lépés volt az Európai Bizottságon belül az antiszemitizmussal foglalkozó koordinátor kinevezése.

A jövő évi felmérés a korábbinál szélesebb körű lesz: 13 országot (Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Svédország Egyesült Királyság) érint majd. Az eredmények az év második felére várhatók. A 2012-es felméréshez hasonlóan most is a JPR és az Ipsos közvélemény-kutató cég kapott megbízást a vizsgálat elvégzésére.

A JPR cikke nyomán Bassa László

 

Címkék:antiszemitizmus, antiszemitizmus felmérés, felmérés

[popup][/popup]