Szombat előfizetés 2017

Jeruzsálem kapujában

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

Schiller-Szombat_banner-02_700x100px_Corsa_20160223

Izrael rituális elítélése az ENSZ-ben a középkori passiójátékokhoz hasonlít: Jézus szenvedéseit itt a palesztin nép szenvedései helyettesítik, amelynek önképében kulcsszerepet játszik, hogy ő Izrael áldozata.

Palesztin “harag napja” a Templomhegyen a pénteki ima után (Fotó: REUTERS/Ammar Awad)

Donald Trump amerikai elnök a világ színe előtt kihirdette, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

A gesztus merőben szimbolikus, emiatt egyetlen határjelző táblát sem tesznek arrébb, senkinek nem kell elköltözni a házából, minden lényegi kérdést tárgyalásokon rendezhetnek majd – a tiltakozás és felháborodás mégis azonnal fellobbant és nem ismert határt. Világszerte tüntetnek, azonnal összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, ahol egymást követték a felháborodott, elítélő reakciók.

Hogy az iszlám világ tiltakozott, az persze nem meglepő, de az Európai Unió vezető országai is erősen bírálták az amerikai lépést – a józanság és a kiegyensúlyozottság nevében, persze.

Ami azért furcsa, mert az ENSZ Közgyűlésében és más fórumain sok éve rendszeresen, rituálisan elítélik Izraelt, igen gyakran éppen Jeruzsálem ürügyén, és az ilyenkor fogalmazott határozatok gyakran Jeruzsálem zsidó múltját is elvitatják, egyértelműen az iszlám örökségének tüntetve fel a várost. Az ilyen határozatokat az EU országai néha megszavazzák, néha diszkrét tartózkodással veszik tudomásul – de fennhangon tiltakozni eszükbe sem jut.

Nemigen van szó tehát – mint azt ők állítják magukról – kiegyensúlyozott hozzáállásról. Európa országai szépen, csendben tudomásul veszik, vagy éppen támogatják a Jeruzsálemet Izraeltől elvitató határozatokat, viszont azonnal riadót fújnak, ha egy – nem kevésbé szimbolikus – határozat a zsidó állam fővárosának meri nevezni Jeruzsálemet.

*

Az ENSZ-ben, a világ népeinek egyetemes gyülekezetében Izraelt rendszeresen elítélik, megbélyegzik, olyan „bűnökért”, amiért más országokat a legritkábban marasztalnak el. Nincs még két hete, hogy a legutolsó efféle gyűlöletrituálé lezajlott: Izraelt ekkor egy huzamban hatszor ítélték el, különböző magyarázatokkal.

A világ országai között Izrael egyedül áll bűnbakként: százezrek haláláért felelős gyilkos rezsimeket (Irak, Szíria, Észak-Korea, stb.) együtt nem ítéltek el annyiszor, mint a zsidó államot.

A középkori passiójátékokhoz hasonlóak ezek a modernkori rituálék: Jézus szenvedéseit itt a palesztin nép szenvedései helyettesítik, amelynek önképében kulcsszerepet játszik, hogy ő Izrael áldozata.

*

Akik ehhez a gyűlöletrituáléhoz hozzászoktak és ezt helyénvalónak tekintik, azok számára persze tűrhetetlen egy ezzel ellentétes, szimbolikus gesztus, amely azt üzeni, hogy a zsidó államnak éppen úgy lehet fővárosa, mint bármely más országnak a földön.

A világ mintegy 190 országának magától értetődően van fővárosa, és magától értetődő, hogy erről az adott ország népe dönt, amit aztán a világ szépen tudomásul vesz.

Kinek jutna eszébe kétségbe vonni, hogy Riga Lettország fővárosa, azon az alapon, hogy az itt élő oroszok helyzetét rendezni kell? Ki mondaná, hogy Szkopje nem lehet Macedónia fővárosa mindaddig, amíg az albán kisebbség helyzetét nem tisztázzák? Még Damaszkusz státuszát sem vonták kétségbe, holott egy népirtó rendszerről és egy szétesett ország fővárosáról van szó. A világ számtalan országát megosztó, gyakran háborúba taszító etnikai/vallási és más konfliktusok szóra sem érdemesek, egyedül a zsidó állam fővárosát nem hajlandók elismerni a világ népei, és a legmagasabb fórumon deklarálják, hogy „helyzetét rendezni kell”.

A zsidó állammal szemben alkalmazott kettős mérce világos lehet mindenki számára, aki ezt látni akarja.

*

Az 1930-as évek vége felé Közép-Kelet-Európa népeinek körében, a náci Németország árnyékában, elég széleskörű volt konszenzus arról, hogy „a zsidókérdést meg kell oldani”. Nem feltétlenül gondoltak olyan megoldásra, amit 1941-től kedve a nácik alkalmaztak – de hogy zsidókérdés van, azt széles körökben evidens igazságként tartották számon.

Ma „a palesztinkérdést kell megoldani” – a világ népeinek túlnyomó többsége szerint, akik rendre megszavazzák a zsidó államot ezen ürüggyel elítélő határozatokat. Ami a zsidókérdés polkorrekt nyelvre lefordított változata.

*

Donald Trump gesztusa – bármit is gondolunk személyéről és közvetlen motívumairól – bátor és etikus lépés volt, mert azt üzente, hogy Izraelt ugyanolyan elbírálás illeti meg, mint a világ bármely más országát. Az ezt követő hatalmas tiltakozás, felháborodás pedig azoknak a hangja, akik ragaszkodnak a „palesztinkérdés” (értsd: a zsidókérdés) megoldásához. És az ENSZ tagállamainak túlnyomó többsége ezen az állásponton van – mélységes hittel, mint az arab-iszlám világ országai, vagy a „kiegyensúlyozott politika jegyében”, mint az európai országok döntő többsége.

Utóbbiak sokoldalú kapcsolatokat tartanak fenn Izraellel – de az ENSZ évente ismétlődő gyűlöletrituálékon részt vesznek, és eszük ágában sincs ezektől távolságot tartani.

*

Az Izrael-ellenes javaslatokról dühödten vitázó ENSZ-közgyűlés néha már az 1938-as magyar parlamentre emlékeztet, ahol éppen az első zsidótörvényt tárgyalják. Ahol a törvény ellenzői is szóhoz jutottak ugyan, de arra esélyük sem volt, hogy a zsidóellenes alaphangulatot megváltoztassák.

A különbség egy szempontból jelentős: ma van egy nagyhatalom az ENSZ-ben, amely a zsidó állammal szembeni szankciókat a Biztonsági Tanácsban rendre megvétózza. Enélkül könnyen lehet, hogy az a dinamika érvényesülne az ENSZ-ben, mint ami az 1938-as magyar parlamentet jellemezte.

A fentebb említett józan érveknek (hogy ti. Izrael megbélyegzése igazságtalan, ha közben sokkal súlyosabb konfliktusokról tudomást sem vesznek) ma, 2017-ben éppen annyi hatásuk van, mint 1938-ban Kéthly Anna szociáldemokrata képviselő józan érveinek a zsidótörvény ellenében.

*

Jövőre lesz hetven éve, hogy a zsidó állam, Izrael, a független nemzetek sorába lépett. 1948-ban kikiáltotta, majd a rákövetkező háborúban megvédte függetlenségét, s a világ országainak többsége ezt de facto és de jure is elismerte.

Zászlaja azóta ott lobog a többi ENSZ-tagállam zászlaja között, politikusait, tudósait, művészeit, feltalálóit, vállalkozóit a világ számtalan országában nagyra becsülik, kapcsolatai a világ többi országával mélyek és sokrétűek.

A zsidó állam mégsem mindenben egyenrangú partnere a többi országnak. A fent leírt gyűlöletrituálék emlékeztetik a zsidókat arra, hogy – immár a világ népeinek színe előtt – számon tartják, hogy kifélék ők és jó lesz, ha ennek tudatában vannak.

Címkék:Donald Trump, Izrael fővárosa, Jeruzsálem, palesztinkérdés, zsidókérdés

 • Zita Dayan

  Ez a cikk vérforraló! Nem kívánok a cikk megfogalmazójával szembe szállni, nem azért mert nincsenek ellenérveim, hanem azért, mert Őt én nem tartom e témában vitapartnernek!

  • Róna Róbert

   Miért is? Mit találsz ebben a cikkben vérforralónak? Ja,hogy nem vitázol,mert “Ő” nem vitapartner,kiről beszélsz?Gadó Györgyről?a Szombatról?a Zsidókról? És neked milyen érveid vannak,amiket cáfolnál ebben a cikkben? Elég sok kérdőjel van itt.Ha tudsz érvelni meghallgatnám,vagy elolvasnám! Érdekes nekem meg pont tetszett a cikkben leírt gondolat,persze nem az,hogy az ENSZ és más szervezet és ország szakmányban ítéli el Izraelt,minden valós ok nélkül.Mondhatnám megszokásból,beidegződésből és az antiszemitizmus “modern” megnyilvánulásaként.

  • Emesz Ferenc

   Mi sem egyszerűbb kijelenteni, hogy “én nem alacsonyodok le” ennek a cikknek a színvonalához, ezért aztán nem is vitázok vele. Ja, drága Zita, akkor tök felesleges volt megírni ezt a hozzászólást. Ha meg már neki látott az írásnak, akkor érvelni illett volna. Hja, de ha nincs, akkor jön az első mondat… Szánalmas…

 • Aron David

  Palesztinok pedig nincsenek, ez egy kitaláció. Magyarország azon kevés józan országok egyike akik szintén át fogják helyezni a nagykövetséget Jeruzsálembe.

  • Joszi

   Mint Orbán barátod nyilatkozta, esze ágában sincs a követség áthelyezése.

   • Aron David

    Ha nem érted a magyar beszédet akkor ne beszélj hülyeséget. Pontosan Magyarország akadályozta meg, hogy az EU elitélje Trump barátom nyilatkozatát. Mindennek eljön az ideje, te kis gyülölködő!

    • Joszi

     Majd ugyanazzal a lendülettel megszavazott hat Izraelt elítélő határozatot az ENSZ-ben .Marmint Orbán barátod , te kis lojális., magyarul ez a páva tánca .

     • Aron David

      Te csak egy gyülölködő vagy, aki irigy olyan nagyszerű emberek teljesitményére mint Benjamin Netanyahu vagy Orbán Viktor. Ne beszélve arról hogy egy náci zászló szineiben vihog ocsmány képed.

     • Joszi

      Irigy Viki barátodra a hozzad hasonló tévelygő lehet, normális ember csak undorodik tőle .Gyulolkodni pedig, ahogy a hozzászólásod bizonyítja te szoktál .Ez a zászló , amit nacinak velsz , lobogott az ellenállás idején a nácikkal szemben, amikor Viki barátod szellemi elődei épp kiirtották a magyar zsidókat..Ennyit tudsz, szegény ember, ami nem baj, csak ne okoskodó, mert meg butábbnak látszol annál amilyen vagy, pedig az is épp elég.Lenyeg, hogy állításod , mi szerint a magyar követség Jeruzsálembe költözik hazugságnak bizonyult., s ezt maga Viki barátod közölte.

     • Toth Tamas

      Megint hazudsz! Ez a zászló lobogott az 1789-es ellenforradalom idején, amikor letették az alapjait a fasizmusnak, nácizmusnak és liberalizmusnak. Minden késöbbi gyülölködés és népirtások, mint a holokauszt, ide vezethetők vissza! (Hol mondta Orbán Viktor, hogy hazugság a követség Jeruzsálembe helyezése, linket kérek!)

     • Joszi

      Hja, hogy analfabéta vagy.Az más , akkor már ertem , miért barátod Viki, s a többi is világos.Jelentkezz, ha megtanultal írni olvasni,s megismerted a történelmet , akkor beszélünk legközelebb, de ezek szerint az nem holnap lesz.

     • Aron David

      Joszikám, lebukták a náci jelképeiddel és buta Izrael ellenes szövegeddel! Tudatlan barom vagy!

     • Joszi

      Mondtam, hogy nem holnap lesz, mire meg tanulsz írni olvasni, ez az idő meg messze van, változatlanul analfabéta vagy, pedig hidd el jó dolog, ha valaki érti a leírt szövegeket .

     • Rebeka

      Maga most szabadult az elmeosztályról? Mi volt 1789-ben? Ellenforradalom?! Hja, kérem, láthatóan, egy a tetteit sohasem vállaló, “moslékevővel” ( Kertész Ákos után) állunk szemben, aki – sok más, magyar kortársával együtt -, képtelen népe tetteinek, múltjának vállalására.Valahol nagyon komolyan elakadt a történelem tanulása. Nem kellett volna iskola mellé járni.

 • pataki30

  Az amerikai elnök határozata az egyetlen logikus reakció az ENSZ közgyülés november 29-én hozott határozataira amelyben ujraírják Jerusalem történetét mintha ott soha nem uralkodott volna Dávid király. Ezeket a határozatokat az EU minden országa megszavazta, Magyarország is, vagy tartózkodtak a szavazástól.

 • Miriam

  Engedjetek meg, hogy idezzek a zsoltarokbol, melyek-ma is ervenyesek
  ” שמחתי באומרים לי בית ה נלך
  עומדות היו רגלינו בשערייך ירושלים
  ירושלים הבנויה
  כעיר שחוברה לה יחדיו”
  Leforditom az ide illo zsoltart.
  “Orultem,amikor mondtak
  AZ Orokke valo hazaba megyunk
  Jeruzsalem kapuiban
  Alltak labaim
  A felepitett Jeruzsalem
  Az egyesitett varos”

  https://www.youtube.com/watch?v=O2RoCNeM9B0

 • Balu

  Ha teljesen elfogulatlanul közelítjük meg a kérdést, akkor a palesztinoknak igazuk van. A történelem és a vallás nem lehet hivatkozási alap területszerzésre, ráadásul a területen több száz év óta ott élő népek elüldözésére. Az egyetlen oka annak, hogy ebben a kérdésben mégsem vagyok egyértelmű állásponton az az, hogy egyre kevésbé hiszem, hogy a palesztinok részéről területszerzésről van szó (bár tulajdonképpen a zsidók részéről sem). Megegyezni, érdekek mentén, csak világi alapon lehetséges (hiszen az érdekek, mint amilyen a terület is, evilágiak). A palesztinok zsidógyűlölete viszont, úgy tűnik, már elszakadt az evilági érdekektől. Ha el lehetne hinni azt, hogy a palesztinok a területért cserébe tényleg megbékélnének, habozás nélkül elítélném az izraeli magatartást. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy ilyen palesztin magatartásra naivitás volna várni.

  • Aron David

   A történelmi jog felülír minden más jogoságot. Ahogy Katalóniának történelmi joga hogy független legyen vagy Észak-Iroszágnak történelmi joga hogy egyesüljön a szabad Ir Köztársasággal úgy Izraelnek is történelmi joga van Jeruzsélem felett! Azt üzenem a hivatásos rettegőknek: Tetszettek volna megakadályozni a Templom lerombolását és a Soát!!!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Tillerson: még két évig nem költözik az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe

Az Egyesült Államok "valószínűleg" két éven belül nem költözteti át az izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe - jelentette ki pénteken Rex Tillerson...

Misna magyarul – P’szachim 3.

"Ez a szabály: bármi, ami gabonafélék magjából készült (és megerjed) pészahi használata vétek. Ezekért figyelmeztetés jár, de káret (a túlvilágból...

Close