Hogy a „Soha többé!” valóban azt jelentse: soha többé!  

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Zsidó Világkongresszus kezdeményezése: minél többen csatlakozzanak a #WeRemember kampányhoz.

A Zsidó Világkongresszus (WJC), amely hat kontinensen élő több mint 100 ország zsidó közösségeit képviseli, közzé tette második évi #WeRemember felhívását az antiszemitizmus bármilyen megnyilvánulási formája – gyűlölködés, népirtás, idegengyűlölet – ellen.

Ronald S. Lauder, a WJC elnöke nyilatkozta: “Az antiszemitizmus, a holokauszt tagadás és mások elleni gyűlölködés világszerte új erőre kap. Emlékeznünk kell, mert egyre kevesebb túlélő van közöttünk, és nemsokára senki sem marad. Emlékeznünk kell, mert amire mi azt mondjuk, hogy ‘soha többé’, az egyre gyakrabban fordul elő. A felnövekvő nemzedék feladata, hogy barátaikat megtanítsák a gyűlölet szülte szörnyűségekkel, és világszerte terjesszék az üzenetet, hogy a ‘soha többé’ jelentése valóban az: ne ismétlődhessen meg.”

A kampány részeként, a WJC emberek millióit kéri arra, hogy készítsenek magukról fényképet, amint a #WeRemember feliratot tartják, majd a képet tegyék közzé internetes közösségi oldalakon, hogy az üzenet széles körben terjedhessen. A 2017. évi kampány 250 millió embert mozgósított, közöttük államfőket, ismert személyiségeket és egyszerű embereket a világ minden tájáról. A WJC reményei szerint a résztvevők száma ebben az évben elérheti az 500 milliót.

Lauder szerint: „A #WeRemember kampányt azzal a céllal indítottuk útjára a múlt évben, hogy szimbolikus értelemben hat milliárd embert szólítunk meg azzal, hogy méltóan emlékezzünk a múltra, miközben gondolunk a jövőre is. Digitális korunkban a közösségi média az egyetlen eszköz, amely kapcsolatot teremthet az emberek között az üzenet hordozásával. A kezdeményezés várakozáson felüli sikert hozott, és többnek bizonyult egyszerű kampánynál. Világméretű civil mozgalommá nőtte ki magát, valódi szereplőkkel, és megosztott őszinte történetekkel.”

A kampány a január végi Nemzetközi Holokauszt Emléknappal indul, és január 24–27. között Auschwitz-Birkenauban éri el csúcspontját. Itt nagyszabású élő fotókiállításra és a túlélőkkel készített interjúk, valamint tekintélyes, különböző hátterű, hivatású, korú és vallású személyiségekkel folytatott beszélgetések közvetítésére kerül sor. A hónap során a kampány anyagait tucatnyi nyelvre fordítva teszik közzé a WJC csatornáin és partner portálokon.

A bevezető kampány segíti az eszmecserét, és az új nemzedék nevelését mindenfelé a világban. A soknyelvű videók és üzenetek arra szolgálnak, hogy nemzetközi méretekben ismertessék a célokat, és a közösségeket bevonják a kampányban történő részvételbe, saját képeik közzétételével.

A felhívást jegyzők között van Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Charles Michel, Belgium miniszterelnöke, Charles Schumer New Yorki szenátor, Dr. Ruth Westheimer szerző és médiaszemélyiség, Bernard-Henri Lévy filozófus; továbbá számos különböző vallású és kulturális hátterű váratlan támogató, mint egy ruandai iskolai tanár, egy franciaországi imám, a németországi muszlimok központi tanácsának elnöke, és sok holokauszt túlélő. Néhány hét alatt a #WeRemember kampány Németországban és másutt a világon vezető téma lett.

Forrás: World Jewish Congress

 

[popup][/popup]