Figyelem, újítás: itt a holokauszt-tudatos antiszemitizmus

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

Iskolapélda.

A novella illusztrációja – egyenletes színvonal

Egy Stoffán György nevű publicista, a kormányközeli polgárportál rendszeres szerzője A “zsidó” hullarabló címmel közölt elbeszélést (idézőjel az eredetiben).

A történet a Soros-ellenes hisztériakeltés szellemében írodott. Szívfacsaró sorokat közöl az üldözött zsidók szenvedéseiről („Igen, a durranás óh, Adonáj, az a durranás … amely után az ő csodálatos fia, Grünwald Ármin, aki megpróbálta apját és nagyanyját megvédeni, holtan esett össze…”), hogy ennek fényében mutassa be Soros Györgyöt, akit a novellában a nyilasok nyomravezetőjeként és a meggyilkolt zsidók vagyonának elrablójaként ábrázol. Stoffán szerint az akkor 14 éves Soros a nyilasok elől eltitkolt zsidóvagyon összelopkodásával alapozta meg amerikai karrierjét.

Az ízléstelen és hazug elbeszéléshez hasonló színvonalú képet mellékeltek a szerkesztők. A megtámadott személyt zombi, vagy más, nem emberi formában ábrázolni – ezt dehumanizálás néven tartja számon a szakirodalom.

Stoffán György amúgy régi motoros: már 1990-ben a rendszerváltás utáni egyik első antiszemita újság, a Szent Korona főszerkesztő-helyettese volt.

Természetesen nem érdemes minden gyűlölködő irományára glosszával reagálni, de itt figyelemre méltó újítással találkozhatunk: korunk szellemének megfelelően a Holokauszt áldozatai előtti főhajtás az alapállás, s ebből bontja ki gyűlölködő történetet a szerző.

Íme a bizonyság mindazok számára, akik abban reménykednek, hogy a Holokauszt-tudatosság lehetetlenné teszi az antiszemitizmust: a tanulékony tollforgató ügyesen elsajátítja az aktuális kliséket, majd ezekre építi fel A „zsidó” hullarabló című elbeszélést. A kormány nagy Soros-ellenes szabadságharcának szellemében.

[popup][/popup]