Abbasz: A Holokausztot nem az antiszemitizmus, hanem a „zsidók magatartása” okozta

Írta: MTI / ujkelet.live / Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász hétfőn kijelentette, hogy a holokausztot nem az antiszemitizmus, hanem a zsidók “társadalmi magatartása” okozta, beleértve a pénzhitelezést is.

A – ritkán összeülő – Palesztin Nemzeti Tanács ülésszakán Rámalláhban, hosszú és zavaros beszédében – melyet “történelmi leckének” nevezett – Abbász számos antiszemita összeesküvés-elméletet érintett, amikor megpróbálta bebizonyítani, hogy a zsidóság 3000 éves kapcsolata Izrael földjéhez hazugság.

Egyebek közt azt állította, hogy mondandóját zsidó írók és történészek is alátámasztják.

Abbasz hivatkozott Arthur Koesler “A tizenharmadik törzs” című könyvére, mely szerint az askenázi zsidók a kazárok leszármazottai. Abbász erre, mint bizonyítékra hivatkozva kijelentette, hogy az európai zsidók nem kötődnek történelmileg Izrael földjéhez.

Ezután egyenesen azt mondta, hogy a Holokauszt nem az antiszemitizmus, hanem a zsidók “társadalmi viselkedésének, érdekérvényesítésének és pénzzel kapcsolatos ügyeinek” eredménye.

Abbász továbbá kijelentette, hogy Izrael kezdettől fogva egy európai projekt volt, mondván, hogy az európai vezetők, mint például Lord Arthur Balfour (Egyesült Királyság), korlátozták a zsidók bevándorlását az országukba, ugyanakkor előmozdították a zsidók bevándorlását Izrael földjére.

“Nem a zsidók voltak azok, akik egy zsidó államot akartak”- mondta, megismételve egy januárban elhangzott állítását.

Ebben a januári beszédben azt is kijelentette, hogy az európai zsidók a holokauszt idején inkább “mentek vágóhídra”, mintsem hogy Palesztinába emigráljanak.

Hétfőn ugyanakkor Abbász már azt állította, hogy Adolf Hitler lehetővé tette a zsidók bevándorlását Izraelbe azáltal, hogy megállapodást kötött az Anglo-Palesztinai Bankkal (ma Bank Leumi), melynek részeként a palesztin brit mandátumba költözött zsidók átutalhatták az összes vagyonukat a bankon keresztül.

A palesztin vezető holokauszttagadása nagy múltra tekint vissza. 1982-es doktori értekezését “A másik oldal: a nácizmus és a cionizmus közötti titkos kapcsolat” címen írta.

„Abbászt tetőtől talpig átitatja az antiszemitizmus” – írta Naftali Bennett izraeli oktatási miniszter szerdai közleményében. „A zsidógyűlölet mérgével tölti tele a következő nemzedék fejét” – tette hozzá a nacionalista tárcavezető.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövete szerdán a Twitteren azt írta: Abbász „új mélypontra” süllyedt kijelentésével. David Friedman egyúttal a palesztinokat vádolta azért, hogy zátonyra futottak a palesztin-izraeli béketárgyalások.

Jason Greenblatt, Donald Trump amerikai elnök nemzetközi tárgyalásokért felelős különmegbízottja „nagyon aggasztónak és szörnyen elkeserítőnek” nevezte a palesztin elnök véleményét.

„Abbász beszéde klasszikus antiszemita szóhasználattal él” – mondta az amerikai székhelyű Simon Wiesenthal Központ zsidó jogvédő szervezetet képviselő Marvin Hier és Abraham Cooper is.

Abbász szóvivője, Nabíl Abu Rdajnah nem kívánta kommentálni a bírálatokat.

*

Kapcsolódó cikk: EU: Mahmud Abbasz palesztin elnök beszéde elfogadhatatlan

 

Címkék:holokauszt-relativizálás, Mahmud Abbasz, palesztin antiszemitizmus, palesztin Izrael-ellenesség

[popup][/popup]