A palesztin elnök Moszkvához folyamodik, hogy az amerikai követségét ne vigyék Jeruzsálembe

Írta: MTI - Rovat: Politika

Mahmúd Abbász palesztin elnök arra kérte Oroszországot, vegye rá az Egyesült Államokat, hogy ne helyezze át izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Mahmud Abbasz

Ezt Száeb Erekát, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának főtitkára közölte pénteki moszkvai sajtóértékezletén. Erekát egy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek szóló levelet vitt erről Abbásztól az orosz fővárosba, amelyet a nap folyamán korábban átadott Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek.

Erekát az orosz diplomácia vezetőjével találkozva megerősítette, hogy Mahmúd Abbász hajlandó lenne Moszkvában találkozni Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Lavrov hangsúlyozta, hogy Moszkva már tavaly szeptemberben kész lett volna helyet adni egy ilyen csúcstalálkozónak, és továbbra is kész erre.

Lavrov Erekáttal találkozva hangsúlyozta a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások felújításának szükségességét, hozzátéve, hogy Oroszország minden rendelkezésére álló eszközzel kész elősegíteni ezt.

Jeruzsálem a zsidó, a keresztény és a muszlim vallás számára is szent város, jövője pedig a hosszabb ideje szünetelő izraeli-palesztin béketárgyalások egyik legnagyobb vitát kiváltó kérdése. Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy az egységes és oszthatatlan Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként kell elismerni, a palesztinok viszont abból nem engednek, hogy Kelet-Jeruzsálem a majdani palesztin állam központja legyen. A többségében palesztinok lakta városrészt az 1967-es hatnapos háború során foglalta el Izrael, de annektálását a nemzetközi közösség nem ismeri el.

A legtöbb ország izraeli nagykövetsége Tel-Avivban található.

[popup][/popup]