Frankfurter Allgemeine Zeitung: “Magyarországon a legtöbb zsidó jól érzi magát…

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Politika

de nő az antiszemitizmus.

 

Frankfurter Allgemeine_logo

A problematikus öt százalék című budapesti riport alcímében a szerző, Stephan Löwenstein kiemelte: “Magyarországon a legtöbb zsidó jól érzi magát, de az antiszemitizmus növekedik”. Kifejtette: az Orbán-kormány tagjai, “és maga a miniszterelnök is az utóbbi időben rendszeresen és világosan állást foglalt az antiszemitizmussal és a Jobbikkal szemben”, a Fidesz azonban “ügyetlenségek révén támadhatóvá is teszi magát”. Hozzátette: Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Nyírő-temetés ügyével nem csupán “külpolitikai botrányt okozott”, hanem “kétes” módon megpróbálta szétválasztani Nyírő József írói és politikai munkásságát.

Áder János szeptember 3-án, a Dohány utcai zsinagógában tartott Wallenberg-emlékesten elmondott beszédével kapcsolatban azt írta, hogy a köztársasági elnök “nem követi (Francois) Hollande (francia államfő) példáját”, aki “kifejezetten elismerte a holokausztban viselt francia felelősséget”. Méltatja viszont a cikkíró Németh Zsolt külügyi államtitkárt, aki néven nevezte a magyar állam bűnrészességét zsidó állampolgárai elpusztításában. 

DiePresse-logo
A konzervatív Die Presse pénteki száma arról ír, hogy az Európai Bizottság szerint a közelmúltban Romániában és Magyarországon kialakult politikai válság jó ok arra, hogy bevezessék a jogállamiság mind a 27 EU-tagállamra kiterjedő szisztematikus ellenőrzését. A bécsi lap idézte Viviane Reding EU-biztosnak az Európai Parlamentben tett kijelentését, miszerint az EU jelenlegi kötelezettségszegési eljárása túl “technikai” és túl lassú ahhoz, hogy a szervezet reagáljon az olyan helyzetekre, amikor nagy veszély fenyegeti a jogállamiságot.

[popup][/popup]