nem kell_Gasztro-őrület a Kazinczy utcában! – IV. Judafest Gasztronómiai Fesztivál

Írta: Szombat - Rovat: Gasztro, Politika

Kölcsönözzön filozófust, rabbit vagy akár muzeológust! Válogasson a
többkée sólet, flódni vagy falafel között és táncoljon velünk együtt  „Fegya” odesszai kocsmadalaira. Találkozunk a Júdafeszten.

 

 

November 27-e és december 1-je között rendezik meg Budapesten a negyedik Judafest Gasztronómiai Fesztivált a megújult Kazinczy utcában. Az erzsébetvárosi Kultúra utcájában az érdeklődők öt napon keresztül ismerkedhetnek a zsidó konyha népszerű és kevésbé ismert ízeivel, miközben ingyenes kulturális programokkal és koncertekkel várják őket.

Az idei Judafesten minden eddiginél több hazai vendéglátóhely mutatkozik be zsidó ételkínálatával. A látogatók megízlelhetik a kóser ételeket, belekóstolhatnak a hagyományos és a modern zsidó konyha ízeibe, valamint Kárpátalja zsidó ételkülönlegességeibe is. A fesztivál öt napja alatt a kiállítók többféle sólettel, flódnival, kóser péksüteménnyel, falafellel, maceszgombóccal, és más izgalmas ételekkel várják a látogatókat a Kazinczy utca Dob utca és Wesselényi utca közötti szakaszán.

Az ételek mellett a szervezők idén számos kulturális programmal várják a Kultúra utcájába látogató felnőtteket és gyerekeket. November 27-én vasárnap, a fesztivál nyitónapján egész nap, míg hétköznaponként délben és délután várják ingyenes programok az érdeklődőket. A Judafesten odesszai kocsmadalokból ad koncertet Jávori „Fegya” Ferenc és Dunai Tamás, de fellép a Delalamm dzsessz formáció, a Vinylstrings duó és a Mizrachim zenekar is. A gyermekes családoknak szól Eszményi Viktória és Heilig Gábor koncertje, valamint a Batyuszínház és az Apró Színház előadása. A Judafestre ebédidőben érkező vendégeket a rendezvény öt napja alatt különböző hangszereken játszó muzsikusok szórakoztatják a Kazinczy utcában.
A fesztivál első napján nyitva tart az Élő Könyvtár, ahol az érdeklődők néhány percre kölcsönözhetnek filozófust, rabbit, muzeológust, nyelvészt. A látogatók nekik, az „élő könyveknek” tehetik fel azokat a kérdéseiket is, amelyekre korábban nem találtak választ.

 A Judafest nyitónapján a kérdések és válaszok mellett kiállítással és sétatúrácal is várja a mazsike azokat, akik jobban megismernék a pesti zsidónegyedet és a benne rejlő titkokat.

A fesztivál részletes programja és további információ a rendezvény weboldalán a www.judafest.org címen érhető el.

A rendezvény szervezője a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, a Jewish Joint Distribution Committee (JDC) (www.jdc.org) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.
Az IV. Judafest Gasztronómiai Fesztiválról nagyfelbontású képek a www.judafest.org/sajtofotok weboldalon érhetők el.

 

Címkék:gasztronómia

[popup][/popup]