Kacér királylány vagy extravagáns ara?

Írta: Németh Ványi Klári - Rovat: Kultúra-Művészetek

Házasságlevelek után menyasszonyi ruhák.

 

menyasszonySzabó Gergely tervezése

A legszebb zsidó menyasszonyokat Chagall festette. Ezekkel a törékeny, légies szépségekkel egyszerű, földi halandóknak nehéz felvenni a versenyt, inkább inspirációként szolgálhatnak egy-egy kollekcióhoz. A szolid, zárt fehér ruha, földig érő fátyol és a kék legyező különleges kellékei egy tökéletesen összeállított szettnek. A zsidó vallási törvények nem engedik meg a fiatal arának, hogy bájait a vőlegényen kívül bárkinek is megvillanthassa. Dekoltázs szóba sem jöhet.
Rebeka elfátyolozta magát, mikor megpillantotta Izsákot. Ildomos ezért a jó erkölcsű ősanya példáját követni minden „szende szűznek”, és azoknak a lányoknak, akik a rabbi színe elé és a hüpe alá járulnak. Elengedhetetlen kellék a fátyol és a zárt ruha. A finom, elegáns és drága anyagok kitűnő alapjai lehetnek egy visszafogott ruhának. A fátylat kiválthatja egy csinos kalapfátyol. Különlegesebb és jóval exkluzívabb, mint a szűziesség állandó jelképe. A kalaphoz pedig elegáns kosztüm a legtökéletesebb választás.

Nemrégiben egy izraeli menyasszonyi ruhakatalógusra sikerült lecsapnom. A közel-keleti modellek legtöbbje muszlin, selyem és tüll. Igazi egyedi és merész megoldásokban gazdag darabok várják a menyasszonyjelölteket. Az empire különlegességek mellett megtalálhatóak a rafinált nadrágszoknyák zárt felsőrésszel. Ezeknek a finom kelméknek már a tapintása sem mindennapi élmény. Fátyol helyett inkább a fejdíszt részesítik előnyben, mely sok esetben élővirágból készül. A színvilág fehér, arany és a megunhatatlan ekrü.

koser
Egy kóser menyasszonyi ruha

A legtöbb lány menyegzőjét élete legnagyobb napjának tekinti. Nehéz megtalálni a megfelelő ruhát. A készülődés lázában égő arák már hónapokkal a nagy nap előtt rástartolnak a különböző ruhaszalonok és kölcsönzők ajánlataira; mégsem könnyű kiválasztani a „legtökéletesebbet”, amitől a Nagy Ő-nek könnyek szöknek a szemébe, és megbabonázva áll a hüpe, az oltár vagy az anyakönyvvezető előtt. Hogy segítsünk a menyasszonyoknak a legjobb formájukat hozni, megkérdeztük Szabó Gergely divattervezőt, a Divatkreátor győztesét és a pozsonyi Kósa Annamáriát, aki a 2011-es év designere lett Szlovákiában.

Mitől lesz személyre szabott egy menyasszonyi ruha?

Szabó Gergely: A megrendelőimnek általában már van elképzelésük arról, hogy milyen ruhát akarnak viselni életük egyik legszebb napján, azon a napon, amikor ők vannak a figyelem középpontjában. A hölgyek elmondják az elképzeléseiket, én javaslatot teszek arra, hogy a megálmodott ruha milyen anyagból lenne a legszebb. Természetesen az is előfordult már, hogy a végeredmény egy teljesen más fazon lett, mert az eredeti terv nem felelt meg a menyasszony alkatának. Egy kis rafinált szabásvonallal nyújtani, vékonyítani is lehet az alakot. Szerencsére eddig mindig belátták, és igazat adtak nekem, már amikor az első ruhapróbán felvehették az általam tervezett „álomruhát”. Ettől válik igazán személyre szabottá egy menyasszonyi- vagy nagyestélyi ruha.

Kósa Annamária: Úgy gondolom, hogy minden házasulandó arának van elképzelése, hogy mit is szeretne felvenni a nagy napon. Elkezd keresgélni az interneten, boltokban, kölcsönzőkben. Ezek a menyasszonyi ruhák szinte kivétel nélkül tömegcikkek. Ahhoz, hogy egy menyasszonyi ruha személyre szabott legyen, a tervezőnek ismernie kell a megrendelő ízlését, igényét, természetét, stílusát, és nem utolsó sorban testi adottságait. Ezek mind meghatározzák, hogy milyen típusú ruha fog jól állni a leendő menyasszonynak. Mindezeket a feltételeket figyelembe véve kell fazont, színt, anyagot választani, hogy igazán jól érezze benne magát a megrendelő.

FLRAEz nem zsidó esküvőre készült (Szabó Gergely tervezése)

Milyen anyagokkal dolgozik a legszívesebben?

Sz.G.: Bár nehéz vele dolgozni, de az alkalom a meghatározó, így én a menyasszonyi ruháimat szatén selyemből, brokáttal kiegészítve, organzával és természetesen gyönyörű csipkékkel készítem. Igyekszem megrendelőimet meggyőzni arról, hogy a lehető legjobb minőségű textíliákat válasszuk.

K. A.: Szeretem a különleges textíliákat, főként azokat, amelyeknek van tartásuk és jól formálhatók. Menyasszonyi ruha alapanyagként a minőségi anyagokat részesítem előnyben. Az igazán jó menyasszonyi ruhának elegánsnak, különlegesnek, exkluzívnak és egyben kényelmesnek kell lennie.

Mit gondolnak, lejárt a fehér menyasszonyi ruhák ideje?

Sz. G.: NEM! Ez egy olyan alkalom, amikor életükben talán egyetlen egyszer talpig fehérbe öltözhetnek a hölgyek. Még midig ez a leggyakoribb kívánság. Az éjfél utáni átöltözésre aztán el lehet ereszteni a fantáziát, már ami a színeket illeti. Én is készítettem már színes menyasszonyi ruhákat, amik – legyünk őszinték – nem sokban különböznek egy estélyi ruhától: terveztem halványszürkét ezüst csipkével díszítve, orgonalilát, halványkéket is. Az új „őrület”, a fekete menyasszony, de magam is készítettem már fekete-fehér ruhát, ami nagyon elnyerte a megrendelőm tetszését.

K. A.: Nagyon örülök, hogy egyre több a bevállalós menyasszony, és nemcsak a fehér és a halvány színek hódítanak, hanem a fekete és a vörös is egyre több teret kap. A fehér azonban soha nem megy ki a divatból. Túl mélyen rögződött az emberek fejébe, hogy a menyasszonyi ruha egyenlő a fehér színnel.

nem- koserNem kóser, de szép (Szabó Gergely tervezése)
Zárt vagy kacér menyasszonyi ruhákat terveznek?

Sz. G.: Az mindig a megrendelő kívánsága szerint dől el. Arra volt már példa, hogy kicsit vissza kellett fognom a menyasszonyt, akkora dekoltázzsal szerette volna meglepni élete párját. Igyekszem mindig valami különlegeset, extravagánsat, szokatlant tervezni, hiszen ezért keresnek fel megrendelőim.

K. A.: A menyasszonyi ruha típusa, vonalvezetése egyértelműen az egyéntől függ. Szívem szerint csak extravagáns ruhákat terveznék, készítenék, de erre jelenleg kevés a megrendelő. A túlnyomó többség kacér királylány szeretne lenni és sajnos sokan választanak előnytelen, kényelmetlen ruhát a nagy napra. Én ennek az ellenkezőjét vallom és próbálom megtalálni az arany középutat – a megrendelő igényeit, elvárásait figyelembe véve, a saját tervezési stílusjegyeimmel elkészíteni egy egyedi, személyre szabott ruhát.

A menyasszonynak „szűziesnek” kell lennie. Ilyen fajta igényekkel meg szokták keresni a megrendelői?

Sz. G.: A valódi szűzies megjelenés ma már nem szempont. Nem készülnek állig felszabott, teljesen zárt menyasszonyi ruhák, ahogyan nem kötnek fehérliliomból mirtusz ággal díszített csokrot sem. A lefátyolozott menyasszony is egyre ritkább. Egyik öltözékem, egy háromrészes, tört fehér ruha nehézselyemből készült, hosszú aljjal, kabátkával, de alatta kis kivágott toppal, ami már megmutatta viselőjének bájait is. Egyébként a helyszín egy fontos szempont – egyházi esküvőre szolidabb, kissé zártabb ruha, de legalább egy stólával vagy boleróval eltakart dekoltázs az illő.

K. A.: Pont az ellenkezője a tapasztalatom. Nemcsak menyasszonyi, de bármilyen alkalmi jellegű ruhánál a hölgyek minél többet szeretnének megmutatni bájaikból. Szerintem sokkal szexibb egy sejtelmes ruha, mint egy mélyen dekoltált korzett. Eléggé egyhangú a pántnélküli csupasz váll, csupasz nyak, szűk felső, habos szoknya. Tervezői szemmel, e ruhák nagy része egy kaptafára készült tucatáru.

Címkék:2012-03

[popup][/popup]