A végtelen 6×6-ban – Káldori Dániel fotói

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

 

Helyszín: Bálint Zsidó Közösségi Ház

Megnyitó: 2012. január 19. csütörtök, 18:00

„A természetfotózás nem áll túl közel hozzám. Nem azért készítettem ezeket a képeket, hogy növényeket, állatokat dokumentáljak, vagy az utazásaimat örökítsem meg.

Engem a fotózásban mindig az érdekel, hogy hangulatokat kapjak el, vagy kreáljak. Fontos hogy megérintsen egy látvány. Lehet ez egyszerűen csak öröm, hogy valami szépet látok, vagy egy titokzatos hely, ami „elindít“ bennem valamit. Egy kanyargó út, egy végtelennek tűnő táj vagy egy séta egyedül egy erdőben erre rengeteg lehetőséget ad.   Nem követek bizonyos stílusokat és nincsen nagyobb koncepció a képek hátterében. A természetnek van (gondolom mindenki számára) egy varázsa és ezt próbálom egy 6x6cm-es negatívon megörökíteni. Sokszor úgy készítek el egy képet, hogy a fejemben már megvan a kész fotó, csak meg kell hozzá keresnem a megfelelő helyet. Máskor meg csak viszem magammal a gépet és várom, hogy véletlenül találjam meg azt a képet, amely már várt rám.

A képek elkészítéséről: A képeket 6×6-os középformátumú, analóg gépekkel készítettem. A fotókat, amelyek csak részben élesek és kicsit „álomszerű“ benyomásúak, egy „Holga“ nevű, kínai fényképezőgéppel csináltam. Ennek a gépnek egy nagyon egyszerű, műanyag objektíve van és egyébként is egy hallatlanul szimpla kis gép, de pont ez a primitív technika alkalmas nagyon hangulatos képek létrehozására. A többi képet egy professzionális géppel készítettem.

Magamról: Budapesten születtem 1976-ban. Gyerekkoromban a családommal Ausztriába költöztünk. Bécsben jártam iskolába és egyetemre. 13 éves korom körül kezdtem el fényképezni apám gépével. Ekkor kezdtem el fotós könyveket, magazinokat gyűjteni. Érettségi után nem nagyon volt lehetőség egyetemen fotózást tanulni, így építészetet kezdtem el tanulni. Amikor aztán egy új fotóművészeti iskola indult Bécsben, rögtön felvételiztem és ott tanultam ki a szakmát. A közelmúltban költöztem vissza Magyarországra, és mint szabadúszó fényképész dolgozom Budapesten és Bécsben egyaránt. Ez Budapesten a harmadik egyéni kiállításom.”         
Káldori Dániel
 
Megtekinthető: 2012. január 20-február 14. minden nap 9-20 óráig, programjainktól függően.
Látogatása előtt kérjük, tájékozódjon!
 

[popup][/popup]