Szombat előfizetés 2017

Obamával ellentétben Trump nem ragaszkodik a kétállami megoldáshoz

Írta: Járai Judit / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Schiller-Szombat_banner-02_700x100px_Corsa_20160223

A Politico értesülései szerint a Trump-kormányzat nem szorgalmazza tovább a kétállami megállapodást az izraeliek és a palesztinok között.

A Politico című amerikai lap értesülései szerint Donald Trump az izraeli kormányfővel szerdán kezdődő megbeszélésein nem szorgalmazza majd a kétállami megoldást az izraeliek és a palesztinok között.

A lap a Fehér Ház egyik – neve elhallgatását kérő – tisztségviselőjére hivatkozva közölte, hogy a Trump-kormányzat ugyan nyitott az úgynevezett kétállami megoldásra – tehát arra, hogy Izrael állama mellett létrejöjjön a palesztin állam is -, de nem ragaszkodik hozzá.

“Ez olyasvalami, amiben a két érintettnek kell megegyeznie” – fogalmazott a tisztségviselő, hozzátéve, nem az Egyesült Államok dolga, hogy ráerőltesse elképzeléseit másokra, Washington figyel mindkét félre, s a béke megteremtése érdekében kész a segítségre. “Az a kétállami megoldás, amely nem hozza el a békét, nekünk nem célunk, a cél a béke megteremtése, s ha a felek ezt kétállami formában valósítják meg, vagy másként, mi abban segítünk nekik” – szögezte le a lap forrása.

A Politico ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az idézett tisztségviselő megfogalmazása az Egyesült Államok eddigi politikájának esetleges megváltozását jelzi. A “kétállami megoldást” ugyanis Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő óvatosan szokta “kezelni”, az izraeli jobboldal ugyanis elveti ezt, mondván, hogy Izrael államisága már megvan, a palesztinok államisága pedig szerintük nem jelent garanciát a békére. Ugyanakkor – elemzi a helyzetet a Politico – nehéz elképzelni, hogy a palesztinok aláírnának egy olyan megállapodást, amelyben nem szerepel az önálló palesztin állam létrehozása és elismerése.

Az izraeli kormányfő szerdán kezdi meg tárgyalásait a Fehér Házban Donald Trump elnökkel.

 

Engedje meg magának a hagyományos újságolvasás kényelmét!

Fizessen elő a Szombat folyóiratra 2017-ben is!

Előfizetőink közt értékes ajándékokat sorsolunk ki:

szombat_20c.indd

Digitálisan is olvashatod a Szombatot vagy előfizethetsz 10 lapszámára itt.

 

Banki adatok:
Név: Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Szombat
belföldi utalás esetén: OTP 11709002-20066703
külföldről történő utalás esetén:
IBAN: HU45 1170 9002 2006 6703 0000 0000 BIC(SWIFT) OTPVHUHBHeisler András Orbán Viktornál járt

A hétvégihez hasonló neonáci rendezvények megakadályozásáról és a Mazsihisz különböző projektjeinek támogatásáról tárgyaltak.  A 2017-ben elvégzendő közös munkáról, a magyarországi...

Hazatér egy „elveszett törzs” Indiából

Szerte a világon élnek kisebb népcsoportok, amelyek úgy tartják magukról, hogy ők Izrael elveszett törzsének leszármazottai. Az egyik ilyen népcsoport...

Close