Katonai bíróság elé áll az őrmester

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Pert indítanak egy izraeli katona ellen, aki a Gázai övezet elleni 2008-2009-es offenzíva alatt megölt két, fehér zászlót lobogtató palesztin nőt – közölte kedden az izraeli hadsereg.
 

Fehér zászlós nőket lőtt le egy izraeli katona

 

 

Az őrmesternek emberölés miatt kell katonai bíróság elé állnia. A nyomozás során mindkét felet meghallgatták, és komoly eltérések mutatkoztak a palesztinok, valamint az izraeli hadsereg tagjainak visszaemlékezései között. A palesztin tanúk szerint a katona 2009. január 4-én lelőtt két nőt, egy fehér zászlókat lobogtató csoport tagjait, Dzsúhar ad-Dik negyedben. A katonák ezzel szemben egy férfi halálára emlékeznek vissza, amely ugyanabban a körzetben történt, de másnap.A döntés indoklása szerint az “elitosztag tüzére szándékosan, minden előzetes utasítás és felhatalmazás nélkül lőtt a fehér zászlót lobogtató csoport tagjaira.

Az izraeli hadsereg berkein belül több, a Gázai övezet elleni támadásban részt vevő katona számíthat fegyelmi vagy bűnvádi eljárásra. Egy zászlóalj parancsnoka például azért kapott fegyelmit, mert megengedte katonáinak, hogy egy palesztint emberi pajzsként használjanak. Egy másik tiszt ellen amiatt indítottak eljárást, hogy egy mecset közelében légitámadást rendelt el. A 2008. december 27-én indított izraeli offenzíva – amelynek nyilvánított célja az volt, hogy leállítsák a zsidó állam elleni rakétatámadásokat – 22 napig tartott, s az összecsapásokban 1400 palesztin és 13 izraeli vesztette életét. A palesztin áldozatok többsége civil volt, ami miatt a nemzetközi közösség keményen bírálta Izraelt. Az ENSZ által megbízott, Richard Goldstone vezette vizsgálóbizottság az izraeli és a palesztin felet is elmarasztalta jelentésében, megállapítva, hogy mindketten megsértették az emberi jogokat, és háborús bűnöket követtek el a támadás során.
 

[popup][/popup]