Szombat előfizetés 2017

Sípnak, Dobnak egy a hangja – tudósítás az ortodoxia zárszámadó közgyűléséről –

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Schiller-Szombat_banner-02_700x100px_Corsa_20160223

Sípnak, Dobnak egy a hangja
Tudósítás az ortodoxia zárszámadó közgyűléséről

– Szeretettel üdvözlök mindenkit, aki megjelent ebben a szokatlan időpontban – üdvözölte Fixler Herman, az elnöke az Autonóm Ortodox Hitközség elnöke a zárszámadó közgyűlés résztvevőit a szokott időpontban. A budapesti ortodoxia sajátos hagyományai szerint minden évben Zájin Ádár ünnepén, másfél órával a mincha ima kezdete előtt tartja zárszámadó közgyűlését. Úgyszintén a hagyományokhoz tartozik, hogy a közgyűlés idejének túlnyomó részét Fixler elnök beszámolója tölti ki, melyben a száraz számadatok előnyösen keverednek erkölcsi intelmekkel, történelmi visszatekintéssel és az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságának hangsúlyozásával.

Azért tartjuk a közgyűlést Zájin Ádárkor, mert a szeretet alapvető kötelessége a Chevra Kadisának (elsősorban temetésekért felelős “Szentegylet” – G. J.) okolta meg a hagyományt az elnök – bővebben nem fejtvén ki az összefüggéseket.

Mózes halálának hagyomány szerinti évfordulóján az elnök a “nagy zsidó vezető” ifjúságát, vezérré válásának történetét mesélte el. “Az ő példáját követtük mindig mi, zsidó vezetők” – jelentette ki az elnök. “Soha nem volt könnyű zsidó vezetőnek lenni” – folytatta. Megemlékezett a holocaust áldozatairól, ostorozta a feltámadó újfasizmust és a törvény szemhunyását térnyerésük felett, majd felkérte a főkönyvelőt a zárszámadás adatainak ismertetésére. A kérdezett minden eddiginél tömörebben, összesen négy mondatban ismertette a gazdálkodási adatokat. Eszerint a gazdálkodás bevételei 65 millió 902 ezer forintot, kiadásai 83 millió 570 ezer forintot tettek ki. A veszteség évről évre nő – ismertette a trendeket. Az óvoda és az iskola hasonló adatai 80 millió 673 ezer illetve 108 millió 967 ezer forintra rúgtak. – “Nem akarom hosszú időre igénybe venni a türelmüket” – okolta meg szokatlan rövidségét a könyvelő, majd további félórára ismét Fixler elnök vette át a szót. Dicsérte az ortodoxia intézményeiben (konyha, szeretetotthon, mészárszék) dolgozók önfeláldozó munkáját, majd saját érdemeit méltatta, melyek eredményeképpen az egykor gazdasági csődtömegben vergődő ortodox intézményeket talpra állította. “Ezt azért tudtam megtenni, mert mindenki mellettem állt” – folytatta az elnök, rátérve kedves témájára vezetők és vezetettek egységéről. “Ne engedjük vadhajtások elburjánzását! Mindenki tudja mire gondolok” – zárta gondolatmenetét Fixler Herman, és e sorok írója meggyőződhetett róla, hogy rajta kívül valóban mindenki tudja, mert senki nem tette fel a kezét, hogy megkérdezze: mire gondol az elnök.

“Az ortodoxia eddig semmit nem kapott vissza egykor elvett rengeteg ingatlanából” – ismertette ez után a sérelmes állapotokat a szónok és reményét fejezte ki, hogy a neológ hitközség közreműködésével ezen változtatni fognak. “Most remélhetőleg kapunk majd 60 milliót” – közölte, nem részletezvén, hogy ez az összeg mit takar. De mindezt csak a Síp utca (neológ hitközség) és a Dob utca (ortodox hitközség) hangjának összecsengésével lehet elérni. Jövőre 300 milliós tervünk van – hangzottak el további rejtélyes számok, végül az elnök elmondta, hogy már hozzákezdtek a Kazinczy utcai nagytemplom felújításához.

“Aki hozzá akar szólni, az most tegye, de röviden, mert nincs sok időnk”

– végezte – szintén a hagyományok szellemében – hetven perces expozéját az elnök. Két hozzászóló jelentkezett. Az egyik a hittestvérek segítségét kérte a halottmosdatáshoz, mert ezt a munkát nem bírja tovább az a néhány önfeláldozó ember, aki eddig végezte. A másik hozzászóló elmondta, hogy egy ismerőse valamilyen adminisztratív hiba folytán nem kapta meg a svájci 400 dollárját és hozzátette: több ilyen esetről is hallott. Kérte, hogy vizsgálják meg az ügyet.

Ezután Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke emelkedett szólásra, és a hagyományok szerint méltatta az ortodoxia munkáját, majd röviden válaszolt a második hozzászóló szavaira: az alkalmanként fölmerülő hibák ellenére a 400 dollárokat postázó közalapítvány irodája jó munkát végzett: a közgyűlés időpontjáig több mint tizenöt ezren kapták meg az értesítést.

Végül Fixler elnök megszavaztatta a közgyűlést, amely az 1997-es zárszámadást és az 1998-as költségvetést egyhangúlag elfogadta. E sorok írója pedig azon gondolkodik, hogy az 1999 évi közgyűlést kihagyja: a szigorúan a helyi hagyományok szellemében zajló eseményt az eddigiekből már ki tudja következtetni.

g.j.


Engedje meg magának a hagyományos újságolvasás kényelmét!

Fizessen elő a Szombat folyóiratra 2017-ben is!

Előfizetőink közt értékes ajándékokat sorsolunk ki:

szombat_20c.indd

Digitálisan is olvashatod a Szombatot vagy előfizethetsz 10 lapszámára itt.

 

Banki adatok:
Név: Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Szombat
belföldi utalás esetén: OTP 11709002-20066703
külföldről történő utalás esetén:
IBAN: HU45 1170 9002 2006 6703 0000 0000 BIC(SWIFT) OTPVHUHBCímkék:1998-04

1998. márciusi szám

Pécsi Katalin: "Ne bántsd a holocaustomat!" Tünődés a holocaust történetének oktatásáról. Nyíri András: Hiányzó láncszemek - tankönyvek a holocaust megközelítéséhez....

Visi Tamás: “Képmutató farizeusok” –

"Képmutató farizeusok" Egy klisé nyomában A "farizeus" szó hallatán zavaros asszociációk támadnak agyunkban. "Képmutatás", "álszent jámborság" talán ezek a kifejezések...

Close