Szombat előfizetés 2017

Rabin-gyilkosság – nem csituló indulatok

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Schiller-Szombat_banner-02_700x100px_Corsa_20160223

Rabin-gyilkosság – Nem csituló indulatok

Az izraeli belpolitikában, ahol szinte szünet nélkül “reng a föld”, az elmúlt év végén újabb ügy borzolta a kedélyeket. A Rabin-gyilkosság körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy az – akkor a Rabin-kormány felügyelete alatt működő – belső elhárítás, a Sin Bet egyik ügynöke, egy bizonyos Avisaj Raviv, a későbbi gyilkos, Jigal Amir legszűkebb környezetéhez tartozott és többször is hallotta Amir megjegyzéseit, melyek szerint a miniszterelnök ellen törni nem bűn. Jelentéseiben azonban erről nem számolt be megbízóinak. Az izraeli radikális jobboldal – melynek képviselői a Nemzeti Vallásos Párt (NVP) körül csoportosulnak, nagyszabású összeesküvés-elméletet építettek e fent leírt tények köré. Eszerint a titkosszolgálat – és rajtuk keresztül maga Jichak Rabin miniszterelnök – tudtak volna a készülő merényletről, sőt azt maguk készítették volna elő ügynökük, Raviv közreműködésével. A terv szerint azonban vaktöltényeket csempésztek volna Amir fegyverébe és így Jichak Rabin hősként került volna ki a sikertelen merényletből. Ám a hatalomra törő Simon Peresz élesre cseréltette volna a töltényeket konkurens ügynökei útján, mert ő akart lenni a miniszterelnök, és így végül ő okozta volna Rabin halálát.

Az összeesküvés-teória olyan nagy hullámokat kavart az izraeli közéletben, hogy maga Nétanjahu miniszterelnök is szükségesnek látta elhatárolódni tőle. A Rabin-gyilkosság által élesen megosztott közvélemény baloldali része ugyanis hajlamos összemosni mindent, ami jobboldali – és viszont. Az agyszüleményt közzétevő Hacófe, az NVP lapja, szerkesztőségi cikkében maga is elhatárolódott a képtelen elmélettől, de a publikáció ténye sokat elárul a radikális jobboldal indulatairól. Őnekik, és általában a vallásos cionistáknak jutott a ki a legnagyobb rész a baloldal gyilkosság után föllángolt haragjából. Hiszen közülük került ki Jigal Amir, az ő köreikben termelődött ki az radikális ideológia, amely Amir kezét vezette. A Raviv-ügy most kapóra jött a jobboldalnak, hogy a vádakat visszafordítsa. Mert Avisaj Raviv nem csak informátor volt, hanem szélsőséges aktivista is. Barátaival “éjszakai őrjáratokat” szervezett, melyek során arab rendszámú autók utasait bántalmazták; az általa nem elég radikálisnak tartott vallásos cionista vezetőket megfenyegette és röplapokon bántalmazásukra szólított fel; többször is nyíltan hangoztatta, hogy Rabin rosszabb, mint az egykori Judenrat-ok tagjai és ezért megölni nem bűn – és mindez csak néhány tétel sokoldalú tevékenységéből. Megbízói többször figyelmeztették, hogy csak akkor számíthat védelmükre, ha nem megy túl a törvényesség határán, de kevés eredménnyel. “A szélsőséges akciókat, amelyeknek csúcsa volt a Rabin-gyilkosság, valójában a baloldali kormány szervezte” – hangzik most a vallásos jobboldal egyes köreinek viszontvádja, utalva Raviv tevékenységére. És a komoly politikusok által nevetségesnek minősített összeesküvés-elmélettel szemben ez a vád már visszhangra lel a Likud-kormány egyes tisztségviselőinél is.

A szélsőséges, már-már fékezhetetlen indulatokat látva mind Netanjahu miniszterelnök, mind Ehud Barak, az ellenzéki munkapárt vezére nemzeti megbékélésről és az egymás felé kinyújtott kezek politikájáról beszélt a Kneszet emlékülésén. A több, mint ezer fős megemlékezés, melyen állami méltóságok és a külföldi diplomaták is részt vettek, olyan méltóságteljes légkörben zajlott, hogy az izraeli sajtó nem győzött csodálkozni. (Csak néhány munkapárti képviselő sétált ki diszkréten, midőn a miniszterelnök szólásra emelkedett.)

Viszont a gyilkosság évfordulóján Tel Avivban rendezett 200 ezer fős nagygyűlésen, ahol kipával fedett főt alig lehetett látni, füttykoncert fogadta a kormány nevében felszólaló Natan Scsaranszkij iparügyi minisztert. (Igaz, beszéde végén megtapsolták.) A Rabin-gyilkosság által a még erősebb megosztottság irányába taszított izraeli közéletben most megjelentek a békülékeny hangok. Még nem lehet tudni, hogy mennyien akarják őket meghallani.


Engedje meg magának a hagyományos újságolvasás kényelmét!

Fizessen elő a Szombat folyóiratra 2017-ben is!

Előfizetőink közt értékes ajándékokat sorsolunk ki:

szombat_20c.indd

Digitálisan is olvashatod a Szombatot vagy előfizethetsz 10 lapszámára itt.

 

Banki adatok:
Név: Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Szombat
belföldi utalás esetén: OTP 11709002-20066703
külföldről történő utalás esetén:
IBAN: HU45 1170 9002 2006 6703 0000 0000 BIC(SWIFT) OTPVHUHBCímkék:1998-01

1997. decemberi szám

Pécsi Katalin Röhrig Géza: Zsidó gyerekek a Fóti Gyermekvárosban Nagy Józsefné: Ötezer forintnál kevesebb ne legyen... Gyuri elment... Milyen gyertyát...

Lapozgatás az Interneten

www.ivba.virtual.co.il: Ha így ránézel, sohasem jössz rá, hogy ez az ISREAL YEARBOOK & ALMAMACH 1997 könyv címe a neten. Ez...

Close