Szombat előfizetés 2017

Hahn Fanni: könyvmoly

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Schiller-Szombat_banner-02_700x100px_Corsa_20160223

Könyvmoly

Újabb zsidó tárgyú kiadványokra kívánjuk felhívni a Szombat olvasóinak figyelmét.

MAKOR címmel indult el 1997-ben a Magyar Zsidó Levéltári Füzetek sorozat. A szerkesztőknek az a célja, hogy olyan tanulmányokat, forráskiadványokat publikáljanak, melyek egy-egy zsidó intézmény történetét dolgozza fel. A sorozat újszerűségét az eddig nagyrészt ismeretlen források közzététele jelenti.

A sorozat első kötete Horváth Rita: A Magyarországi Zsidók Deportáltakat Gondozó Országos Bizottsága (DEGOB) története. A kiadvány a DEGOB létrejöttét, tevékenységi körét mutatja be, jegyzőkönyvekkel, képekkel, statisztikákkal illusztrálva.

A sorozat második darabjának címe: Adalékok Büchler Sándor és Kohn Sámuel történetírói munkásságához. A kötet tartalmazza Büchler Sándor: A zsidók története Magyarországon. A munkácsi vésztől a szabadságharcig című munkáját és Kohn Sámuel: A budai zsidó község a török világban című írását.

A Makkabi Kiadó rendkívül széles választékot kínál olvasóinak.

Minden zsidó család könyvespolcán ott kell hogy legyen a Biblia. A Magyar-héber teljes Biblia két kötetben, szép sötétkék kötésben, vésett arany nyomásban jelent meg. A könyv tartalmazza az eredeti héber szöveget, amelyet párhuzamosan, zsidó felfogás szerint készült magyar fordítás kísér.

Nyelvtanulóknak hasznos lehet Radácsy László: Héber-magyar nagyszótára, mely nyelvi bevezetőt is tartalmaz. A magyar-héber rész egy éven belül elkészül. A nyelvtvanulást segítheti még a Videokazetta a héber nyelvoktatásról. Abból megismerhetők a modern Izrael nyelvének alapjai, az írás-olvasás, az átírás szabályai.

Már régebben megjelent, de mindig aktuális Hahn István: Zsidó ünnepek és népszokások című műve. A kötet összefoglalja a zsidó vallás szokásait, népszokásait, mindezt szép képekkel gazdagon illusztrálva.

Az egykori országos főrabbi, Benoschofsky Imre: Zsidóságunk tanításai című könyve a zsidó vallás és bölcsesség rövid foglalatát nyújtja.

Könnyedebb témájú Don Péter-Raj Tamás: Magyar zsidó históriák című gyűjteménye. Az anekdota lexikon szereplői a magyar zsidó múlt számos személyisége életrajzi lexikona. A könyvet karikatúrák egészítik ki.

A zsidó folklórral foglalkozik Scheiber Sándor: Folklór és tárgytörténet című kötete, mely feldolgozza a Biblia, a magyar és a zsidó kultúra találkozásait.

Ezzel a témával rokon Heller Bernát: A héber mese című könyve. A kötet a zsidó népmese történetét kíséri végig a Bibliától a Talmudon és a midrásirodalmon át a nagy középkori mesegyűjteményekig.

Ma is ?aktuális? Herzl Tivadar: Ősújország című regénye, mely utópisztikus képet fest Izrael országáról. A könyv Borsányi Ferenc utószavával jelent meg.

Izrael Állam alapításának 50. évfordulójával kapcsolatos a GLM Unió Bt. most megjelent összeállítása, melynek címe Izrael és a magyar sajtó. A Zsidó Állam 50 éve politikai napilapok tükrében. A könyv 1948-tól napjainkig szemezget a magyar sajtó Izraellel kapcsolatos cikkeiből. Olvashatunk cikkeket az Esti Budapest, Esti Hírlap, Népszabadság, Népszava, Új Magyarország stb. írásaiból. A könyvet szerkesztette és a bevezetőt írta Lózsy Tamás.

Szintén a GLM Unió Bt.-nél jelent meg Venetianer Lajos: Zsidó erkölcs című munkája. Ez a könyv az Olcsó Zsidó Könyvtár 4. darabja. A kötet a zsidó gondolkodás, etika világát hozza a nagyközönség számára is elérhető, érthető közelségbe, törvényekre, példázatokra alapozva.

Az Interpress kiadónál jelent meg néhány hete Lea Rabin: Férjem, életünk című könyve. Ebben Jichak Rabin, Izrael meggyilkolt miniszterelnökének felesége vall Rabinról, közös életükről, a gyilkosság körülményeiről.

Hahn Fanni


Engedje meg magának a hagyományos újságolvasás kényelmét!

Fizessen elő a Szombat folyóiratra 2017-ben is!

Előfizetőink közt értékes ajándékokat sorsolunk ki:

szombat_20c.indd

Digitálisan is olvashatod a Szombatot vagy előfizethetsz 10 lapszámára itt.

 

Banki adatok:
Név: Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Szombat
belföldi utalás esetén: OTP 11709002-20066703
külföldről történő utalás esetén:
IBAN: HU45 1170 9002 2006 6703 0000 0000 BIC(SWIFT) OTPVHUHBCímkék:1998-06

1998. májusi szám

Ungváry Rudolf: A tekintély fogságában - megjegyzések egy enciklikáról Pelle János: Történelmi mea culpa Hankiss Ágnes: Kiengesztelődés és megbocsájtás Az...

Alan Dowty: Izrael első ötven éve

Alan Dowty: Izrael első ötven éve Demokrácia és zsidóság Lehet-e egy állam egyszerre zsidó és demokratikus? Ha a zsidóságot vallási...

Close