Szombat előfizetés 2017

Feldmájer Sándor: Lapozgatás az interneten

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Schiller-Szombat_banner-02_700x100px_Corsa_20160223

Lapozgatás az Interneten

Feldmájer Sándor rovata

http://shamash.org/kosher/krestquery.html

Indul a turista-szezon. Mindenki utazhat kedvére, de lássuk be, a kósert evők sorsa nem olyan könnyű! Nyugat-Európa és az USA városaiban még valahogy megtalálja a vándor azt a helyet, ahol reggelizhet, ebédelhet vagy vacsorázhat. A keleti végeken azonban, így nálunk is, nehéz kóser ételt találni. Semmi gond, a fent jelzett remekül összeállított oldal eligazít. A cím begépelésekor egy keresőgép kérdező oldala jelenik meg. Különböző sorok kérdezik a keresett étterem nevét, címét és azt, hogy milyen fajta ételre vágyunk. De ne ijedjünk meg, elegendő begépelni a keresett város nevét és máris ad eligazítást. Sokat gondolkoztam, melyik várossal próbálkozzam, de jobb ötletem nem lévén begépeltem: Budapest. Meglepő módon két éttermet talált (valóban: csak ennyi van összesen.). Ez a Hanna és a King’s Hotel. Pontosan leírja a címeket és a telefonszámokat. Közli kinek a vallási felügyelete alatt áll az étterem. Sőt a King’s-nél még a hotelről is ír egy-két ajánló szót, közölve, hogy a környék szállodáihoz képest az árak nem vészesek. A vidéki kóser étkezdék nem szerepelnek a memóriában. Ezt a két címet is Amerikából adta meg valaki.

Erről jut eszembe: a világháló tele van zsidó témájú keresőoldalakkal. Lásd zsinagógák, temetők, vendéglők, múzeumok, és még ki tudja mi minden! Ezekről következetesen hiányoznak a hazai információk. Vagy ha vannak is, nagyon pontatlanok, mert azokat nem magyar és főképp nem szakértő írta. Már rég ideje lenne, hogy például a rabbiképző/tanárképző angolul beszélő hallgatói ha másképp nem, tanulmányi feladatként átvizsgálják az ilyen hálószemeket.

Egészítsék ki, vagy ahol nincs, írják meg a hazai információkat. Természetesen tudom, hogy ez nagyon sok munkát és néha elmélyült kutatást-könyvtárazást jelent. De higgyék el, egy gyakorlott “információvadásznak” elkeserítő látni, mennyire nem vagyunk jelen ezen a forradalmian új és fénysebességgel fejlődő tájékoztató eszközön. Ne higgyük, hogy ez csak az információgyűjtőnek fontos, szerintem nekünk ez a “reklám” legalább annyira hasznos! Azt már nem is taglalom mennyire szegényes a hazai zsidó szervezetek Internetes (minimum kétnyelvű) tájékoztatása.


Engedje meg magának a hagyományos újságolvasás kényelmét!

Fizessen elő a Szombat folyóiratra 2017-ben is!

Előfizetőink közt értékes ajándékokat sorsolunk ki:

szombat_20c.indd

Digitálisan is olvashatod a Szombatot vagy előfizethetsz 10 lapszámára itt.

 

Banki adatok:
Név: Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Szombat
belföldi utalás esetén: OTP 11709002-20066703
külföldről történő utalás esetén:
IBAN: HU45 1170 9002 2006 6703 0000 0000 BIC(SWIFT) OTPVHUHBCímkék:1998-06

1998. májusi szám

Ungváry Rudolf: A tekintély fogságában - megjegyzések egy enciklikáról Pelle János: Történelmi mea culpa Hankiss Ágnes: Kiengesztelődés és megbocsájtás Az...

Alan Dowty: Izrael első ötven éve

Alan Dowty: Izrael első ötven éve Demokrácia és zsidóság Lehet-e egy állam egyszerre zsidó és demokratikus? Ha a zsidóságot vallási...

Close