Szombat előfizetés 2017

A Mazsike ügyvezető igazgatójának távozásáról

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Schiller-Szombat_banner-02_700x100px_Corsa_20160223

Simonyi Péter lemondásáról

Múlt év szeptember vége óta, mióta Simonyi Péter nem tölti már be a Mazsike ügyvezetői posztját, újra és újra fellángol a vita arról, hogy mi is történt. Indulatos levelek születnek Simonyi Péter védelmében és ellenében.

Úgy véljük, hogy a Mazsike tagjainak, folyóirata olvasóinak joga van ismerni a legfontosabb tényeket, ezért született az alábbi írás, ami a Mazsike elnökségének és volt gazdasági elnökhelyettesének a véleményét is tükrözi. Természetesen a tájékoztatás csak úgy lehet korrekt, ha Simonyi Péter véleménye is megjelenik, aminek a lehetőségét a cikk írásakor még Simonyi Péter nem fogadta el.

Az alábbiakban csak a bizonyítható tényekre szorítkozunk, de azért érzékeltetni szeretnénk a folyamatot is, ami idáig vezetett.

Az elnökség többsége és Simonyi Péter között kiéleződött a viszony, aminek két fő tényezője volt: az elnökség nem tudta kontrollálni a Simonyi Péter által kezelt pénzügyeket, (amelyek dokumentálása szinte áttekinthetetlen volt) és az egyesület nem tudott olyan jövedelmet és munkafeltételeket biztosítani ügyvezető igazgatójának, amit ő (jórészt jogosan) elvárt volna.

Mit jelent ez kicsit konkrétabban?

  • Simonyi Péter önhatalmúlag és a gazdasági elnökhelyettes és az elnök tiltakozása ellenére megváltoztatta a banki aláírás rendjét és egyedüli aláíróvá tette meg magát (ami egy egyesület esetén szabálytalan).
  • Az ügyvezetőhöz készpénzben befolyt összegek többször nem kerültek elszámolásra, aminek súlyos példája volt a tavaszi Radnóti Színház-beli előadás, ahol az ügyvezető a pénztárból felvett pénzt a színház számlájának kiegyenlítésére, de a jegyeladásból befolyt pénzekkel egészen október elejéig nem számolt el (ld. a következő pontot).
  • Munkaviszonya megszűnésekor az elszámolás pár százezer Ft nagyságrendű hiányt mutatott (ebben a legnagyobb tételt az éppen az előbb említett színházjegyek képviselték), bár az ügyvezető az elszámolás előtt írásba adta, hogy nem tud a Mazsikével szembeni tartozásáról. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a fenti hiányt annak bebizonyítá
  • sakor azonnal megtérítette (1997. október 6-án).

  • A Hírlevél hirdetéseinek elszámolása is teljesen zavaros volt, a legtöbbször barter ügyletként lebonyolított hirdetésekről gyakran nem lehetett kideríteni, hogy az Egyesület pontosan milyen előnyhöz is juto
  • tt.

  • A készpénzben az ügyvezetőnek befizetett tagdíjakkal és adományokkal való elszámolás, illetve annak nyilvántartása több hiányosságot mutatott.

A fentiekre vonatkozó jegyzőkönyv, valamint a munkaköri átadás-átvételt végülis rendben lezáró dokumentum a szerkesztőségben a Mazsike tagjai számára megtekinthető, annak részleteit úgy gondoljuk nem kell nyilvánosságra hozni.

Ami a személyes jövedelemmel kapcsolatos megállapítást illeti, tudni kell, hogy a Mazsike évek óta súlyos anyagi nehézségekkel küzd: az állami támogatás reálértékben kb. a tizedére csökkent, az egyéb támogatások lényegében megszűntek, egyedül a tagdíjbevételek azok, amik észrevehető növekedést mutattak. (Amiért ezúton is köszönet illeti a tagságot!)

Ilyen körülmények között az elnökség múlt év tavaszán azt a javaslatot tette, hogy mivel nem tudja kielégíteni az ügyvezető jövedelmi igényeit, őt csak fél állásban alkalmazná és javasolja neki, hogy más jövedelem után is nézzen. Ez megindított egy folyamatot, amelynek során Péter elkezdett más állás lehetőségek után nézni, tehát az egyesülettől, a munkaviszonyát is érintő eltávolodása már a végleges elválás előtt fél évvel elindult.

Természetesen a képhez hozzátartozik, hogy Péter éveken át az egyesület motorja és mozgatója volt, fáradhatatlanul szervezte a programokat és igyekezett megtalálni a szűkös anyagi lehetőségek között azokat a formákat, amelyek mégis lehetővé tették a működést, beleértve a csere-ügyleteket és a más – nem pénzbeni támogatások – megszerzését. Ugyanakkor ez a tevékenység néha olyan megoldásokhoz is vezetett, amelyek nem voltak összeegyeztethetők egy kulturális egyesület tevékenységével és a megkeresett potenciális támogatók némelyikénél visszatetszést keltett. Simonyi Péter sajnos arról is ismert volt, hogy az adminisztrációval nem sokat törődött.

Tisztában vagyunk azzal, hogy sok tagunk számára Simonyi Péter egyszemélyben jelenítette meg az egyesületet és távozását pótolhatatlan veszteségként élték meg. Mi magunk is azt gondoljuk, hogy Péter munkáját és egyéniségének pozitív oldalait nem könnyű pótolni, ugyanakkor a leírtak alapján mindenkinek nyilvánvaló kell legyen, hogy az egyesületben Simonyi Péter ügyvezető igazgatói munkája nem folytatódhatott. Végülis 1997 szeptember 11-én a fentiekről szóló heves vitában Simonyi Péter lemondott ügyvezető igazgatói tisztségéről, amit másnap sem vont vissza és így azt az elnökség elfogadta.

Reméljük, hogy ezzel a cikkel a találgatásoknak véget tudunk vetni és a mindenki számára áldatlan és kínos helyzet lezárható. A magunk részéről mindenestre annak tekintjük. Az egyesület egysége érdekében jó lenne, ha a későbbiekben Simonyi Péter ismét tevékenykedne önkéntesen a Mazsikében és lelkesedésével segítené az egyesület megújulását.


Engedje meg magának a hagyományos újságolvasás kényelmét!

Fizessen elő a Szombat folyóiratra 2017-ben is!

Előfizetőink közt értékes ajándékokat sorsolunk ki:

szombat_20c.indd

Digitálisan is olvashatod a Szombatot vagy előfizethetsz 10 lapszámára itt.

 

Banki adatok:
Név: Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Szombat
belföldi utalás esetén: OTP 11709002-20066703
külföldről történő utalás esetén:
IBAN: HU45 1170 9002 2006 6703 0000 0000 BIC(SWIFT) OTPVHUHBCímkék:1998-02

1998. januári szám

Olvasóink írják Bíró Tamás:  Merre tovább, fiatalok? Kertész Péter: Akik alijáztak és akik visszajöttek Zsidó újszülöttek bejegyzése -   1945-1996 Zsidózásért...

Kevesebb a szegény, gazdagabb a gazdag

Kevesebb a szegény, gazdagabb a gazdag Az izraeli társadalombiztosítás adatai szerint 1996-ban 44 ezerrel kevesebben, 693 ezren az éltek a...

Close